Visita al Port de Barcelona

1r GV 2n AC 2n GV Activitats comercials Gestió de vendes

La logística ens mou. I és que el passat dia 16, els alumnes de segon curs d’Activitats Comercials i de Gestió de Vendes ens vam desplaçar al centre d’activitat logística més important de Catalunya: el Port de Barcelona.

La visita es va dividir en tres parts. La primera d’elles es va centrar en una xerrada sobre el funcionament de la Duana al Port de Barcelona. Durant el desenvolupament de la mateixa, se’ns va exposar, d’una manera molt amena i participativa, l’operativa habitual de les Duanes. Contràriament al que alguns pensaven, les funcions de control i seguretat de les mercaderies esdevenen una prioritat que, en certa manera, deixen en un segon terme als aspectes merament tributaris.

Un cop visitada la Duana ens vam desplaçar al PIF (Punt d’Inspecció Fronterera), on se’ns va ensenyar la rutina d’inspecció duanera de les mercaderies que s’exporten de fora de la Unió Europea. Vam veure de primera mà els mecanismes a seguir i les possibles actuacions en cas de declarar-se que un producte que ha arribat al Port no pot ser comercialitzat al nostre territori. Ens ha sorprès la multitud de casos que es poden arribar a esdevenir.

Finalitzant ja la visita vam poder entrar a la terminal BEST, que destaca per l’espectacularitat de les seves instal·lacions. Es tracta d’una terminal de càrrega/descàrrega de contenidors amb destinació marítima que utilitza mecanismes semiautomàtics per dur a terme les seves operacions. Durant aquesta fase hem vist diferents elements de manipulació de mercaderies estudiats a classe com ara les grues-pòrtic, els camions “van carrier”, les carretes elevadores de contenidors “forklift”, així com els diferents tipus de contenidors existents (de 20 peus, 40 peus, refrigerats, “flat rack”…

Resumint, una interessant sortida que ens ha permès posar en context bona part dels continguts del currículum relacionats amb la logística i l’emmagatzematge.

Des d’aquí volem agrair a l’equip d’Arola (l’empresa gestora de la Duana), per la seva col·laboració i amabilitat en el transcurs de tota la visita.

Departament de Comerç

Institut de Sant Feliu de Guíxols