Visita als magatzems de Caprabo

1r AC Activitats comercials

Els alumnes de 1er d’Activitats comercials han visitat una de les plataformes logístiques de Caprabo a Barcelona.

En Manuel Villar va ser l’encarregat de fer-nos el tur. Les seves explicacions van ser tan clares i entenedores que professors i alumnes vam quedar encantats.

 

 

Concretament, Caprabo té dues plataformes logístiques a la zona, una situada a Arbrera on es gestionen els productes d’alta rotació com l’aigua, la llet o la fruita i verdura; i la situada a Barcelona, que és la que vam visitar, dedicada a productes de baixa i mitjana rotació.

En aquesta plataforma s’emmagatzemen productes en sec, frescos i congelats. La zona de productes en sec és la que ens va mostrar en Manel, més que res, perquè la resta era complicat accedir precisament per les necessitats específiques d’higiene i temperatura atmosfèrica.

 

A la zona del Silo ens va sorprendre veure el moviment dels transelevadors (o “Translo” com deia col·loquialment en Manuel) transportant grans palets de tots tipus de mercaderies d’un costat a l’altre del magatzem. El sistema d’emmagatzematge està totalment informatitzat, quan arriba una mercaderia, se li assigna una ubicació aleatòriament de les que hi ha disponibles. Aquests palets són de diverses mides perquè depen de la comanda que s’ha fet al proveïdor en funció de les necessitats de les botigues. Els alumnes, molt llests, de seguida van saber detectar que es tractava d’un magatzem “caòtic”!

Vídeo del Translo: IMG_0407 (1)

Segons van fent les comandes els supermercats de Caprabo, les mercaderies van sortint cap a la zona del picking per prepara les comandes.

En aquesta imatge s’aprecia a un dels operaris recollint una comanda en la zona del picking amb un transpalet.

Els alumnes també van detectar que el tipus de picking és de operari a producte i a nivell del sòl. És l’operari que recull la referència que necessita de cada palet per conformar la comanda.

Utilitzen el sistema de picking “in voice”, això vol dir, que a través d’uns auriculars se li indica l’operari la referència que ha de buscar amb una enumeració.

 

Quan l’operari arriba a la ubicació que se li ha indicat, ha de verificar-ho amb un codi de seguretat que hi ha a les etiquetes de les prestatgeries. D’aquesta manera aconsegueixen reduir els errors en el picking.

 

Ràpidament, els alumnes, complint amb les normes de seguretat, es van desplaçar pel camí dissenyat específicament per les persones fins a la zona de consolidació i expedició de comandes.

En la zona d’expedició, les comandes són etiquetades amb la informació de ruta i destinació. El sistema de gestió de les expedicions també ho tenen informatitzat, facilitant el seguiment dels enviaments.

Per acabar, agrair a la professora Yolanda Serrano per facilitar-nos el contacte i poder realitzar la visita tan profitosa, a en Manuel Villar per la seva fantàstica explicació i als nostres alumnes que es van portar molt bé durant tota la visita. MOLTES GRÀCIES NOIS!!